diumenge, 19 de desembre del 2021

CAP DEL GINEBRAR

Dissabte tot baixant de la Molina de fer pistes amb les nenes em fixo que arribant a Toses encara queda un bon tou de neu. Just on el torrent travessa la carretera és un bon congelador on no toca el sol pràcticament en tot l'hivern. Es pot sortir amb esquís d'aquí, el tema és si més amunt el sol s'ha menjat la neu. El vent l'hauria d'haver respectat perquè això són cares sud i sud-est...així que vaig rumiant si serà possible. Faig una crida al grup, avisant que les possibilitats d'èxit són molt baixes, podem acabar fent el senglar tot el matí...en Xevi però s'apunta així que cap a Toses dissabte.

Quan arribem fa un fred de mil dimonis. No fa vent però em queden els dits glaçats, no serà que en Xevi m'hagi fet passat fred al León experience...Posem pells i enfilem uns metres per la pista però al cap de poc ja ens decantem cap als prats de la dreta i anem remuntant seguint una mica de camí de bestiar, força ample entre terrasses i camps. M'ho havia mirat bé i ja sabia que al mig hi hauria una barrera de boixos i brucs, però seguint un camí nevat ens en sortim prou bé, gràcies també als isards que saben prou bé el camí.

Uns quants metres més amunt travessem la pista que conecta la collada de Toses amb la zona del Tossal del Rus, i seguim amunt amb força sort perquè trepitgem poca herba. Poc abans d'arribar el cim flanquegem una mica per l'esquerra per evitar un bony pelat i des d'allà ja veiem una fila de militars que estan fent esquí de muntanya, suposo que de pràctiques tot i que no hi posen gaires ganes, potser són una cinquantena, però gairebé els atrapem partint de força lluny. Arribem al cim del Cap del Ginerbrar, un cim que fins dissabte no sabia ni que existia. Tot passant per la carretera de la Molina, a l'esquerra hi ha un bon bosc que acaba amb un cim, però no hi havia pujat mai!!! Traiem pells i bona baixada assolellada, amb la neu poc transformada que ens porta fins al torrent del Rus. Allà posem pells i reuntem direcció el coll de pal amb la intenció d'esmorzar en algun dels cims assolellats que tenim davant. Ens decantem per un 2000 sense nom i allà parada i fonda, fent-la petar.

Pells fora i baixada ràpida i directe, per anar a buscar de nou el torrent. Posem pells i ens dirigim per segona vegada al Cap del Ginebrar, ja que per baixar cap a Toses millor des d'allà. Arribem a dalt a bon ritme i ara ja només ens queda una llarga baixada amb una mica de tot. Ho salvem tot amb neu, alguns trams amb salts, torrents, frenades in-extremis i alguns camps i prats de bon esquiar, que ens permeten arribar amb els esquís al cotxe! En total hem tret una mica de petroli d'aquests vorals, uns 17 km i poc més de 1100 de desnivell. No sempre es pot sortir des de Toses amb els esquís als peus!

 Xevi i Samuel