diumenge, 25 de juliol del 2021

BERGUEDÀ REFRESCANT


Aquests dies de forta calor aprofitem per fer un parell de caps de setmana refrescants al Berguedà, aprofitant les rieres i els gorgs que hi ha, caminant 30 o 40 minuts segons el cas i buscant les hores de menys afluència, perquè així en poguem gaudir una mica tots. En pocs anys ha canviat tot molt, les xarxes ajuden a difondre els llocs i alhora a massificar-los. En realitat tot el que sigui publicat serà escrutat i visitat, però si el lloc és petit o un fràgil ecosistema no suportarà l'allau de visitess. Potser una mica entre tots hi podem ajudar, estant poca estona en aquests llocs, anant-hi dies o hores poc concorregudes, etc... No sóc gens partidari de la regulació que agafen alguns Ajuntaments en aquestes zones, doncs prenen la llibertat d'uns racons meravallosos. Potser és millor educació i pedagogia. Un gorg probablement no és un lloc per anar a fer un pícnic amb família, és un lloc per passar tot passejant o per parar a fer una refrescada. No és tampoc una platja per estar-s'hi hores estirgassat.

Procurant una visita en silenci i fugaç, amb respecte envers l'entorn, en preserva l'encant. Moltes zones ja fa anys que no em vé de gust visitar, perquè l'encant natural s'ha perdut. L'encant natural no és només l'encant físic que visualment veus, que et transmet internet. La vista és només un dels cinc centits. L'apreci que tinc per aquests llocs involucra tots els sentits, el silenci que em transporta a temps passats, l'olor d'herba molla o resina dels arbres, la fredor de la pedra a l'ombra i l'escalf de la que li toca el sol, i el gust neutre de l'aigua dolça de muntanya, que encara no ha agafat minerals, en contrast amb el gust salat de la suor per arribar-hi.
 

Diumenge tornant aprofitem per fer la travessa amb cotxe Coll de Pal - La Masella, que fa molts anys que volia fer. El camí està força malmès, amb alguna zona de rocs grossos. Per un 4x4 de veritat no hi ha problema. Ara mateix amb un SUV penso que t'emportaries unes bones rascades, per tant gairebé diria planxes d'alumini sota sinó vols deixar rastre d'oli. En el nostre cas hem passat, tot i que hem rascat fort en algun punt les planxes d'alumini (que per això hi són), un parell de cops hem bloquejat diferencial només per precaució de passar més bé, però no hauríem patinat segurament. 

Sira, Nora, Gemma i Samuel