dimarts, 1 de maig del 2012

PUIGMAL PER FONTALBA


Nevada d'última hora, esquiada d'última hora! Ahir va estar nevant amb ganes al Pirineu i amb la previsió de sol d'avui dimarts, festa, s'havia d'aprofitar. No m'havia mirat cap mapa, fet del tot inusual en mi, ja que m'encanta somiar les possibles rutes al mapa, dibuixar el camí, interpretar-lo...però la incertesa de com em trobaria dimarts al matí em feia desistir, ja que diumenge, tot caminant amb la Gemma, vam patir l'atac "indiscriminat" d'unes abelles que em van deixar el cap metrallat, les glàndules inflamades i unes molèsties que mesura que han passat els dies s'ha traduït en cremor i picor!!! Amb aquest panorama doncs, la trucada d'en Dani i en Russi era sí, però ja veurem on arribo...

Marxem a tres de vuit i només sortir de la plana el sol ja pica de valent a les muntanyes i davant nostre el Puigmal, ben nevat...mmm.... Mai he fet el Puigmal per fontalba amb esquís, bé si una vegada amb els esquís a l'esquena, potser avui seria un bon dia per fer-lo amb els esquís als peus. Em fa por que ens quedem a 1500 encallats a la pista per neu, però bé, en Russi diu que cap problema, que el super dacia-sanadero-senderero s'enfila per tot arreu!!! Jo no les tinc totes, la Gemma em sembla que va ben tranquil.la i en Russi està pletòric, començant una etapa de rally! Pugem a tot gas i quan trobem la neu, no s'arruga i el cotxe enfila amunt. Comencem a trobar algun cotxe que patina, però el super dacia encara les paelles amb seguretat. Ara ja està tota la carretera coberta de neu i encara enfila, fins que de cop, davant nostre, un altre cotxe ha hagut de parar a posar cadenes!!! Ens fa parà i ja està, desastre, nosaltres també patinem. Bé, com que es d'hora, esmorzarem a veure si s'estova més i després ja posarem cadenes...De mentre tenim en Visca, en Dani i en Met que ja venen per darrera. Els he vist unes quantes paelles més avall...ens atraparan? Posem cadenes i un parell de paelles més i som al pàrquing, ben nevat, quin dia i quin paisatge! No tenim ni temps de treure els esquís que ja arriben els altres.

Per en Visca és el primer dia de la temporada! Però l'enceta bé, posem esquís només obrir la porta del cotxe. El Puigmal per Fontalba és d'aquelles esquiades rares poc piulades...moltes casualitats s'han de donar per poder-lo fer:

 ...que nevi, que nevi sense vent ni torb, que nevi el divendres per anar-hi dissabte o el dia abans d'una festa setmanal, perquè sinó la primera ullada de sol ho ha deixat tot net, que no nevi molt avall (sortir de molt avall per la pista és llarg), que l'endemà de nevar no sigui un dia ventós (normalment els fronts al Pirineu oriental quan acaben de passar deixen la porta oberta i una ventada els acaba d'escombrar...), que no nevi molt amunt perquè no val la pena anar-hi, que no nevi massa perquè llavors hi ha altres llocs interessants on anar, que no tinguis ganes de fer més quilòmetres, perquè sinó anem a la Cerdanya o a l'Ariège, que Vallter no estigui bé, perquè llavors per aprop ja anem allà...

vaja una carambola, que en nou temporades encara no havia succeït!!! Avui però és el dia. Pugem amb bona temperatura per les carenes amunt, on alguns punts aflora la neu antiga. Arribem al tram més dret, que es puja prou bé tot i haver-hi neu dura, acumulacions i ventada. Un cop a dalt les boires comencen a tapar-ho tot i per un moment ens sembla que farem la baixada a les fosques...Tirem quatre fotos i a la primera finestra de sol avall. Al final no ha estat tant com semblava, doncs torna a sortir el cel blau i amb unes vistes fantàstiques baixem cap a Núria, amb bona neu, fins sota l'embut on descalcem 5 minuts per tornar a calçar a les pistes, ja amb una neu tant pesada que toca remar...Mengem una mica a l'ermita de Sant Gil, i altre cop esquís i pells enfilem el camí de Fontalba. Davant la nostra sorpresa, el podem fer gairebé tot amb esquís als peus, tret de la raconada última més gran, on la part soleia hi ha massa aigua. No passa res esquís a l'esquena que ja no traiem fins el cotxe, doncs no val la pena tornar-los a posar pel poc que queda.


Visca, Met, Dani, Russi, Gemma i Samuel