dijous, 3 de setembre del 2020

2020 - MENORCA

Del 13 al 27 d'Agost

13 d'Agost - Barcelona-Ciutadella
14 d'Agost - Ciutadella-Cala Algaiarens
15 d'Agost - Cala Algaiarens - Binimel.là
16 d'Agost - Binimel.là - Platja Cavalleria
17 d'Agost - Platja Cavalleria - Es Grau
18 d'Agost - Es Grau - Cala Sa Mesquida
19 d'Agost - Cala Sa Mesquida - Binibeca
20 d'Agost - Binibeca - Cala en Porter
21 d'Agost - Cala en Porter - Cala Galdana
22 d'Agost - Cala Galdana - Platja Son Saura
23 d'Agost - Platja Son Saura - Cala Turqueta
24 d'Agost - Cala Turqueta - Cala Mitjana
25 d'Agost - Cala Mitjana -Platja Son Saura
26 d'Agost - Platja Son Saura - Ciutadella
27 d'Agost - Ciutadella - Barcelona

13 d'Agost - Barcelona-Ciutadella

Aquest any atípic les vacances han sortit a última hora, pensant no trobar massa gent a Menorca, hem canviat els climes freds que normalment busquem per aquestes dates per platja. Si platja i calor. Ja veurem com ens anirà amb la furgoneta tanta calor, però esperem sortir-ne ben parats. Marxem amb el ferry a les 10 del vespre de Barcelona. Les nenes estan entusiasmades amb el "barco". De fet penso que per molt malament que ens vagi la calor i surti com surti, només amb el ferry ja queda amortitzada l'experiència per les nenes. Agafem camarot de 4 i amb finestra, tot i que no veurem res durant la nit perquè dormirem com rocs, al matí veurem com arribem a l'illa.


14 d'Agost - Ciutadella-Cala Algaiarens

El ferry arriba puntual a Ciutadella. Són les 7 del matí i entre que baixem i tot plegat se'ns fa hora d'esmorzar, tot i que encara està tot basant tancat. Fem una bona caminada pel casc antic, molt bonic i donem la volta pel port. Anem veient com la ciutat es va despertant, que de fet és com més m'agrada visitar les ciutats, veure-les al matí sortir de l'apatia, guanyant vida. De fet és quan més poble és una ciutat. El primer que fem és anar a comprar una guia de Menorca, recomanació d'en Toni. Ens mirem totes les platjes que hi ha. Entre això i el que m'he mirat abans de marxar tindrem teca per 15 dies. Farem molta platja, però també em tenen intrigades les restes arqueològiques de l'illa. Passem per davant d'una botiga on veiem unes abarques d'en "Mic" i del "cargol" que fan les delícies de la Sira i la Nora. No les comprem pas avui, no podem pas començar comprant-ho tot. Quedem que si es porten bé durant les vacances, l'últim dia quan tornem a Ciutadella les anirem a buscar.

Per començar anem a Cala Blanca, una petit cala al sud de Ciutadella, bastant urbantizada, però d'aigues cristal.lines i sorra blanca i fina. No cal dir que és perfecte per fer castells. Ens en farem un munt de fer castells i mirar peixets. Dinem a la cala mateix i amb la panxa plena i les nenes dormint, marxem a fer el xafarder cap al nord. Aprofito per fer una refrescada a Cala Piques, una petita cala que avui està bastant deserta. Continuem cap al Far Nati i d'allà ja marxem cap a la Vall, on dormirem per demà banyar-nos a la Cala d'Algaiarens.


15 d'Agost - Cala Algaiarens - Binimel.là

Ritual de les vacanes, despertar-nos a les 8 del matí, fer esmorzars i a les 9 a punt per anar a la platja. Carregats amb la tenda-refugi, els patos, les ulleres, les galledes, les pales...com uns burros. Aquesta cala és un preludi del nord, platjes no urbanitzades, de sorra més grollera i fosca però d'aigua cristal.lina. I ritual del migdia, sortir de la platja al voltant de les 12 abans no piqui el sol per les nenes, dinar i trajecte per trencar el son. Avui mentres dormen, per torns, la Gemma i jo visitem el pont d'en Gil. Més tard anem a la Naveta des Tudons, la primera resta arqueològica que visitem, composta d'una nau de pedra orientada a sud-oest, com a recinte funerari. És prou gran i ben conservat (tot i que es va reconstruir en part), començo a pensar que els ibers, contemporanis de la cultura talaiòtica, no van aixecar construcions tant imponents. A favor dels ibers cal dir que la pedra catalana no es talla com el marès...Per seguir les visites arqueològiques, anem a la necròpolis de cala Morell, un seguit de coves excavades a la roca no menys impresionats. Després rumb cap al nord-est, cap a Binimel.là, on arribem per carreteres estretes, encara amb temps de fer sessió de tarda a la platja de Binimel.là. A les 11 de la nit quan ja estem dormint arriba la típica caravana que deu portar 2  hores donant voltes buscant lloc i que es posa a fer el sopar a les 12 de la nit muntant un campament a fora com si fós al càmping. Malament...discrecció coi!.


16 d'Agost - Binimel.là - Platja Cavalleria

Ens llevem com cada dia, arrepleguem trastos i caminant cap a la cala Pregonda, una de les més nombrades del nord. S'ha de caminar una mica més però s'arriba a una cala ben bonica, altra cop de sorra grollera i fosca, com a mi m'agrada. Mirem peixets i ja em topo amb la primera "morena". La Sira i la Nora aguantant les ulleres també la poden veure. La Gemma des que va veure la mala cara que li feia l'última no s'hi vol pas acostar. A mig matí aixequem campament i anem cap a buscar lloc per dinar, aquest cop cap al Far de Cavalleria, bonic mirador d'aquesta costa agresta.

La sessió de tarda de platja de la tarda es desdobla amb una estona a la cala Viola de llevant, bonic lloc per mirar peixos, on veiem tomàquets de mar, i la cala Viola de ponent, no tant agraciada pel meu gust. Hora d'anar a veure la posta de sol al Far de Cavalleria (ningú més té la mateixa idea) i després cap a dormir per demà banyar-nos a Cavalleria.


17 d'Agost - Platja Cavalleria - Es Grau

Avui a la nit, sense fer merder, hi ha hagut algunes camionetes i furgonetes de "hogareños" de l'illa i amics de la península. A mitja nit ha arribat son "andreu boix", ídol local pel que es veu. Hi ha hagut una estona que m'ha costat dormir, però m'ha agradat seguir les converses del jovent...que si els problemes per trobar pis bé de preu perquè és molt turístic, que si els cotxes a l'illa es fan malbé abans...molt interessant tot. Tot i això, a les 8 ja sóm llevats i a les 9:00 ja plantem la tenda-refugi a la platja de Cavalleria. En aquestes platges del nord no va tant bé fer castellets de sorra, però també ens hi entretenim. També mirem una bona colla de peixos. Entre ells veig una rajada! També una morena i ja en van dues.

Després toca anar a comprar i fer el dinar. Com que també hem de buidar aigues anem a Es Mercadal i aprofitem per dinar dalt el Mont el Toro i visitar el santuari. Boniques vistes de l'illa, que pràcticament es divisa a tot el vol. Amb la panxa plena i tot fent el son, visitem Fornells i la torre britànica de defensa, i anem fent camí cap a Es Grau, no sense abans fer la sessió de tarda de platja. Aquest cop a Son Saura del nord (Son Park), que és una platja bastant plana, per entrar molt endins amb les nenes i després visitem Son Castell on fem castells de sorra sense banyar-nos, perquè s'està fent tard i anirem a dormir a Es Grau.


18 d'Agost - Es Grau - Cala Sa Mesquida

Hem dormit com rocs. De fet no ens podem queixar, dormim prou bé tot i la calor. De moment les nenes a baix que no es queixen i nosaltres a dalt, on encara passa una mica d'aire. Això sí, no et moguis ni un milímetre sinó vols suar. Cada dia anem d'hora, però avui volem llogar canoes per fer la volta a les cales i veure l'illa d'en Colom. Com tot, ningú més ha tingut la idea...mitja hora de cua per llogar una kayak de 4 persones per 3 hores. Ens equipem i a remar. Des que tenim les nenes encara no ho havíem fet...i que gust és remar. Amb un plis plas ens plantem a un parell de cales solitaries i després anem a les dues platjes que té l'illa d'en Colom primer a la de més al nord, que és clarament la millor per mi, aigua cristal.lina i sorra més clara. La del sud té més algues. Queda clar que si pots, per anar a les platjes i cales, un vaixell, una barca, un caiac o el que sigui és més que recomanable. M'agrada molt caminar, però pel Pirineu. Aquí convida a remar!

Hora de dinar i migdiada de les nenes. Aquest "touroperador" els hi ha muntat unes vacances "niqueladas". Mentre dormen anem a veure l'albufera d'Es Grau. La Gemma sorprèn unes perdius mentre camina. Jo veig ànecs. Sinó fes calor em distrauria més amb els prismàtics. Seguim la ruta i anem cap al far de Favàritx, que té molta anomenada. Deixem el cotxe a l'últim aparcament i la idea és tornar amb bus. Estem mig de sort que avui hi han 4 núvols i es camina bé d'anada. Quan arribem gairebé al far ens fiquem a la platja d'Escala, a mirar una estona de peixets i la tercera morena! Tant en calma ens ho agafem que la Sira diu "mira passa el bus". Va buit, però li haig de dir que va ple i que igualment no hi cabríem...se'ns ha escapat. Acabem d'arribar al far i fem tota la tornada a peu. Primera matxacada a les nenes, avui segur que dormen bé. Agafem la furgo i cap a cala Mesquida!


19 d'Agost - Cala Sa Mesquida - Binibeca

Mateix ritual, i a les 9 hi poc ja sóm a la platja. En general hi ha gent però no exagerat. A les hores que anem som dels primers i quan arriba gent nosaltres marxem. Ritual de castells, veure peixets, refrescar-se...aquests dies fa molta calor i on s'està més bé és dins l'aigua. Mentre som a la platja arriba la furgoneta dels gelats...la Nora ja sap que vol ser de gran, "gelatera". La Sira en canvi taxista!

Un cop referescats ens arribem a Maó i anem cap a la Fortalesa de la Mola, on fem la visita, segona matxacada. Fa un sol de justícia tot i que bona part de la visita passa per galeries subterrànies, molt interessants, tot de pedra marès. De fet l'illa és tot marès. Arribem a la torre de la reina, que per desil.lusió de les nenes està aterrada. Com que se'ns fa tarda avui ens comprem el dinar fet a Maó. Amb la panxa plena anem al poblat talaiòtic de Trepucó. No hi ha ningú. De fet les visites culturals les fem i les farem gairebé sempre sols. Després anem al poblat de Talaití de Dalt, molt interessant. Marxem després cap a Es Mercadal i Ferries a fer gestions amb la furgo (aigues) i després altre cop a Maó a fer la visita de la ciutat. Ja m'ho havia dit en Toni que trobava més bonic Maó que Ciutadella, malgrat ell evidentment reconeixa que al ser de Maó podia ser imparcial, però realment m'agrada més. El port natural i la ciutat enclavada al seu llarg potser li fa perdre el caràcter medieval o de casc antic de Ciutadella però li dóna molta llum i dimensió, molta més de la que realment té, com diu en Toni la fa cosmopolita. Tot i això fem la tercera matxacada caminant amunt i avall (també visitem les obres que hi hem fet). Hora de reitrada, furgo i cap a Binibeca.


20 d'Agost - Binibeca - Cala en Porter

Avui és el dia que hem dormit en una zona més urbanitzada, però no hem dormit malament. Al matí ens arribem a primera hora a la Cala de l'Olla, que té més d'olla que de Cala. Això sí com havíen dit és un aquari! Aprofitem per provar les ulleres que vam comprar per la Sira ahir a Maó i van perfecte (pot veure bastants peixos acompanyada i si li entra aigua, ulleres fora amb un segon). Aquí hi ha molta quantitat de peixos, també veiem un parell de meduses. Un cop refrescats ens arribem a Binibeca Vell, que de vell en té poc, és un antic poble pesquer reconstruït al 95%...però que per fer la turistada està bé. Seguim visitant la part sud i sud-est de l'illa i anem a ficar els peus a Alcaufar, passem per Es Castell i seguim amb les visites culturals. 

Ens arribem primer a Torretrencada, on veiem les famoses "taules", dos blocs de pedra de considerables dimensions un sobre l'altre. Després Torrellafuda. En canvi a Torralba d'en Salord fan un horari reduït de visites guiades i no ho podem veure. Catxim. Marxem cap a Cala en Porter, on dormirem i on l'endemà ens volem banyar. Havíem pensat fer canoa, però ha entrat ben de sud i ens diuen que no obriran.


21 d'Agost - Cala en Porter - Cala Galdana

Aquesta cala ja comença a ser com les del sud, de fet és al sud. Sorra més fina, blanquinosa, aigues turqueses però algues a les vores. Rituals de castells de sorra i relax, perquè avui la platja està molt buida i s'hi està ben bé. Com que som aprop ens arribem fins a Cales Coves, on toca caminar una estona. El lloc té més fama que la que realment es mereix ara. L'entorn no és molt net i segurament els primers que hi van anar ho van trobar molt millor, però ara, a parer meu, està una mica degradat. Ens hi banyem i fem una bona nadada d'una cala a l'altra, amb les nenes sobre els "dofins". Mirem peixos, veiem crancs, visitem alguna cova i ja hem fet gana per dinar.

A la tarda visita cultural a la Torre d'en Galmés, conjunt molt interessant i extens, potser el que més m'ha agradat fins ara. Aquí la Nora cau rendida, a coll i cap a sopar. Aprofitem que les nenes dormen per acostar-nos fins a Son Bou i veure les restes de la Basílica a peu de platja, i d'aquí cap a Cala Galdana a dormir.


22 d'Agost - Cala Galdana - Platja Son Saura

Ahir vaig veure que també llogaven canoes, així que al matí mentre feia els esmorzars la Gemma i les nenes ho han anat a mirar. Resulta que els queden dues canoes, perfecte, ens afanyem i lloguem 4 hores una canoa per anar a cala Macarella i Macarelleta. Cada cop tinc més clar que és la millor forma d'anar a algunes cales sinó vols caminar com en Clint Eastwood pel desert de "el bueno, el feo y el malo". Arribem primer a Macarella després d'una remada. El mar estava al matí encara una mica mogut, després s'anirà calmant. Hi ha poca gent, però moltes algues, molt remogut, no ens convida massa a baixar, així que anem directe a Macarelleta que fa molt bona pinta. Arribem a la sorra en ple abordatge i disfrutem d'aquesta cala meravellosa. Potser de les que hem vist, la millor, o la millor de sorra blanca, perquè les del nord de sorra gruixuda són molt maques! Tornem cap a Cala Galdana i abans de marxar anem al mirador. Aquesta cala és impressionat, malgrat un parell d'hotels descomunals, continua essent una cala genial!

Tarda de super i tranquil.litat, passem també per Cala Santandria i d'aquí a dormir a Son Saura, o això ens pensem.


23 d'Agost - Platja Son Saura - Cala Turqueta

Aquesta nit no hem dormit gens...a l'aparcament (som dissabte) hi havia festa grossa. Aquest cop no es pot pas dir que són els turistes els que munten campaments...són de l'illa, els delata el parlar...fins les 5 del matí amb música a 120 decibels. Algú d'alguna furgoneta i d'alguna caravana els ha intentat fer veure que hi havia gent dormint...re...ni cas. A mi m'ha pujat bastant la mosca al nas. Tots hem set joves, però almenys en el meu cas tenia il.lusió, ganes de fer coses, empenta...no era un munt de carn estarnacada sota els arbres fins altes hores de la matinada sense cap mena d'esma ni horitzó. Espero que no sigui el reflex de res... Avui doncs cap a la platja de Bellavista (la de Son Saura està plena d'algues). Anem molt tranquils avui, o adormits. Com que ahir no ens vam banyar a Cala Santadria hi anem avui. Bastants peixos, alguns de molt grossos i alguns dels quals no sé el nom, especialment un que sembla una tonyina en petit, però que un "hogareño" em diu quin és. Després cap a Cala Turqueta a dormir, avui com que és diumenge no crec que tinguem "festa".


24 d'Agost - Cala Turqueta - Cala Mitjana

Ritual de cada dia, a les 9:00 ja estem plantant la tenda-refugi a la platja. La cala Turqueta és molt bonica. Aquí, per fi, després de rastrejar el fons marí de Menorca durant 12 dies, veig una estrella de mar! Coi sí que van cares. Castells de sorra i tranquil.litat en aquesta bonica cala. Després cap a dinar. A la tarda muntem una excursió cap a la Cova Coloms, una cavitat de 25 metres d'altura i 100 metres de llarg bastant impressionant, caminant des de Es Mitjorn. Quarta matxacada per la Nora (3 anys), però que aguanta bé. Al vespre anem cap a Cala Mitjana a buscar lloc per dormir.


25 d'Agost - Cala Mitjana -Platja Son Saura

Al matí ens llevem com cada dia i baixem tot caminant cap a Cala Mitjana, una altra de les que m'ha agradat. Algunes platges del sud encara tenen un bon camí amb sombra per arribar-hi. Des de Cala Mitjana fent snorkel arribem fins a cala Mitjaneta, molt més petita i que de cala en té menys. Per casualitat em trobo la Roser, la cosina del meu pare dins l'aigua que em crida, que també és aquí de vacances!. Ja se'ns acaben el dies. Tornem a la furgo, dinem, i mentre les nenes ens dormen anem fins a Cap d'Artrutx i el seu Far, des d'on Mallorca es veu molt proper. Val a dir que les nenes s'estan guanyant les abarques d'en "Mic" i del "cargol", no sense algun suborn amb forma de gelat, que també fa les nostres delicies.

A la tarda anem a Cala Galdana a banyar-nos que ens havia quedat pendent. Havíem sortit del port amb la canoa, però no banyat a la platja. Com que ens va quedar regust d'haver dormit malament a Son Saura i no haver-nos banyat a Es Talaier, guardem l'últim dia de platja, demà, per anar.hi.


26 d'Agost - Platja Son Saura - Ciutadella

Avui si que hem dormit bé a Son Saura. De fet hem dormit pràcticament sols. A les 9:00 ja estem caminant cap a Es Talaier, que no es pas ben aprop. Quan hi arribem ens decepciona una mica, és força petita i molt oberta a mar, gens resguardada. De totes maneres tenim la sort de veure una altra rajada, també la Gemma, i de fer alguns castells interessants de sorra, autèntiques fortaleses. Com que ens ha decepcionat, ara em torna a venir al cap Cala Pilar, la única que ens hem deixat de les que ens havíem mirat per fer... Provem d'anar-hi però l'aparcament està complet i la carretera tancada...bé, anem a Ciutadella a comprar les famoses abarques, doncs les nenes sembla que s'han portat prou bé. Les que van veure a l'aparador els han esperat tots aquests 15 dies. Les de la Nora li van petites però n'hi pinten allà mateix unes de noves, amb un cargol. Sembla mentida, però amb paciència tot s'aconsegueix, paciència i esforç. Ben contentes anem a dinar a Ciutadella mateix, i en vé dinat tornem a provar com està la carretera de Cala Pilar.

Bingo, oberta. Arribem a l'aparcament i ja ens mentalizem que serà dur. Ens queda banyar-nos en aquesta cala, veure la pedrera de S'hostal i comprar ensaïmades...buf...sisena matxacada per la Nora? Per arribar a Cala Pilar hi ha una bona caminada. Amb mitja hora la fas, però amb les nenes de 3 i 4 anys triguem 45 minuts. Sombra n'hi ha a estones, però el que més em preocupa es veure la baixada que fa...tornant serà infernal. Arribem a Cala Pilar i queda clar al segon zero que ha valgut la pena venir. Platja de sorra gruixuda i aigua transparent (també té un petit doll d'aigua dolça sota una pedra i una verge). Potser perquè és l'última, potser perquè és la nostàlgia de l'últim dia, potser perquè és la despedida, aquesta cala la trobo genial!

Arriba l'hora de recollir i tornar al cotxe. Normalment les nenes mai van a coll, sempre ho fan tot caminant. Avui però després de 10 minuts de tornada veig que ja els hi hem demant molt. Toca posar-se en plan "burro", li donc els trastos a la Gemma i em carrego les dues nenes a coll. La Sira a dalt del cap i la Nora a davant. deuen ser gairebé 30 kg. No passa res, els sacs de pòrtland quan era petit en pesaven 50 de quilos!. Agafem carrerilla i en 20 minuts ja som al cotxe. Anem bé de temps, perquè avui a les pedreres de S'hostal l'última entrada era a dos de set!.

Maratonià últim dia, amb visita a les pedreres fins les 8. La primera part es visita ràpid i és interessant. La segona part que són els jardins botànics entre pedreres antigues és llarg i t'hi pots estar tant com vulguis. És relativament fresc perquè està deprimit del terreny, i entre això, una mica de vegetació i una mica d'aigua aconseguim sobreviure...lo just per anar a Ciutadella a comprar tres ensaïmades per la familia, tirar-nos una foto a la Torre Nicolau del port i dir adéu a les vacanes...15 dies de platja, sol i calor! Dormim amb la furgo a costat del port, a punt per demà a les 8 agafar el ferry! 


27 d'Agost - Ciutadella - Barcelona

Avui dia de relax al ferry, on aprofitem per fer-nos una bona dutxada, pentinada, empolaïnada. També fem una bona migdiada tots, avui sí, nosaltlres també. Quedem tots fregits un parell d'hores...qui es pensava que serien unes vacances relaxades?


Nora, Sira, Gemma i Samuel