diumenge, 23 de maig del 2010

PICO CORDIER

22-24 de Maig de 2010


Després de la jornada d'ahir, avui en toca més. Vam aconseguir aparcar al pàrquig de la Besurta, potser amb molta fortuna. Per això no vam moure el cotxe en tota la tarda. Havíem però de parlar amb la Tina i l'Albert per quedar entesos per avui. També havia de parlar amb en Dani, així que va tocar anar a buscar cobertura. Resultat: després de fer el Tussé de Remuñé, baixada d'una hora fins als llanos de l'hospital. Per sort queda un forat al costat del nostre cotxe just per un opel Corsa!!! Així doncs tots quatre dormim al pàrquing, nosaltres al cotxe-furgo i ells a la tenda. Ens llevem a les 6, però no ens posem en marxa fins una mica més tard. Poc abans apareix en Maso! Jo ja creia que estàven dormint al refugi del portilló amb en Visca per fer avui el Seil de la Vaque. Però resulta que van fer el Perdiguero i van baixar per lliterola. Van acabar a les 7 del vespre i ja no van trobar pàrquing per pujar a la Besurta. Quedem entesos que ja ens atraparan...



Corre molta gent per aquí. Entre els que som al pàrquing, les tendes, les furgos i els que han dormit a la Renclusa crec qu no és exagerat parlar de 300 o 400 persones. Nosaltres sortim clarament dels últims. Resseguim els primers metres fins el refugi de la Renclusa. La neu aquí està acceptablement dura, tot i que ja em temo que això baixant serà una peixateria!!!. Remuntem pendents amunt, primer encarats una mica als portillons, però de seguida deixem les traces i virem per la caren direcció a les Maladetes Occidentals. De tant en quan faig una mirada enrera buscant en Maso, en Visca, en Dani i en Jaume. De moment no els veig. Començo a pensar que potser pugen per l'oest del pic Paderna. Després d'una bona estona de pujar, sota un sol covat, la Tina diu que para, que descansarà en una pedra. L'Albert també sembla decidit a quedar-se, però en l'últim moment decideix seguir-nos fins on pugui.



Arribem a sota el replà. Aquí han caigut un parell de purges. L'Albert no ho veu massa clar amb esquís. La Gemma sembla que si, però després de remuntar dues zetes més decidim pujar a peu. No calcem grampons, doncs aquesta neu està molt humida. Agafo piolet, ens lliguem amb el cordino i enfilem amunt. Una bona colla ha pujat amb esquís fins dalt. No és molt complicat, per els tallats de pedra poden desconcentrar i no és lloc per errors. La baixada és clarament més fàcil que la canal de la Rimaya del veí cim de la Maladeta Oriental, però també deixo els esquís amb els de la Gemma. Ja estic molt content de fer cim junts!!!

Arribem dalt, tirem quatre fotos i avall!!! Recuperem els esquís, una mica ajaguts, doncs els "bolos" de neu que anaven caient han fet diana. Quan ja estem apunt de baixar sento un crit: "samiiiii". Aquest és en Maso, sense dubte. Em diu que s'han equivocat i que han pujat per la canal que hi ha a la dreta del pic Sayó. Em diu que els esperem a la Renclusa i així fem l'última baixada junts.


Baixem amb l'Albert i la Gemma fins on ens espera la Tina. Ara tots quatre junts iniciem el desens final. La neu està una mica pesada i fonda, però amb una mica de velocitat això és pot arreglar. Arribem al refugi i ens descalcem. Que bonic i que bé s'hi està. Ens esperem que arribin els altres, però qui espera desespera!!! Passa més d'una hora i no apareixen. A mi no em quadren els números. Sé que tot i que hagin baixat cap al llac, la baixada és directe, i tant sols han de remar la zona del llac. Massa estona triguen. Quan començo a pensar que han baixat directe a Plan d'Están, entre el Paderna i les Tuques Blanques, veig aparèixer una silueta familiar. És en Maso!!!

Al cap de poc arriben els altres tres. Ens comenten que se'ls ha trencat una fixació i això els ha fet endarrerir molt. Xerrem i riem una estona tots junts. Fem una mica de broma i finalment calcem esquís per baixar al cotxe. En Dani es queda per demà. Farà l'Aneto ben acompanyat. Avui però baixa a sopar amb nosaltres. Baixem al càmping per dormir en Bungalow i en Maso, en Visca i en Jaume marxen a tot córrer cap a Roda (a tot córrer???).

Bona feina!!!



Guillem, Visca, Dani i Jaume pel coll occidental del Pic Sayó
i
Albert, Tina, Gemma i Samuel pel coll oriental del Pic Sayó.