diumenge, 27 d’agost del 2023

2023 - SARDENYA

Del 10 al 27 d'Agost

10 d'Agost - Casa - Barcelona Ferry
11 d'Agost - Porto Torres - Alguer
12 d'Agost - Alguer - Semestene
13 d'Agost - Semestene - Fordongianus
14 d'Agost - Fordongianus - Vallermosa
15 d'Agost - Vallermoso - Nebida
16 d'Agost - Nebida - Narcao
17 d'Agost - Narcao - Pula
18 d'Agost - Pula - Feraxi
19 d'Agost - Feraxi - Bruncu Espina
20 d'Agost - Bruncu Espina - Gorropu
21 d'Agost - Gorropu - Goloritzé
22 d'Agost - Goloritzé - Gonone
23 d'Agost - Gonone - Porto Taverna
24 d'Agost - Porto Taverna - Palau
25 d'Agost - Palau - Vallicciola 
26 d'Agost - Vallicciola - Porto Torres
27 d'Agost - Porto Torres - Casa

Diuen que no "hay dos sin tres", així que malgrat ja havíem estat al nord de Sardenya fa més de 15 anys, i l'any passat hi havíem passat dos dies, faltava fer-hi una escapada amb temps per fer la volta sencera a l'illa i aquest any s'ha complert el refrany i hi hem tornat. La idea és fer la volta en sentit antihorari, per anar de les zones menys turístiques a les més turístiques, de manera que a finals d'agost trobarem menys gent a la part est de l'illa. 

10 d'Agost - Casa - Barcelona Ferry

Sortim després de  cada després de berenar i marxem cap a Barcelona per agafar el ferry de dos de 10 que ens ha de portar a Sardenya. L'any passat només hi vam ser de passada ja que les vacances eren a Còrsega. Aquest any ens hem animat a fer Sardenya sabent que passarem calor, doncs no és una illa gaire muntanyosa i més aviat és seca, però esperem fer algunes caminades així com bones banyades a platja. Coincidim amb en Xavi i parella al ferry. Nosaltres anem d'hora a dormir, per aprofitar l'habitació amb finestra! Carregar la furgo al ferry sempre té una part de xou i el trajecte amb ferry ja és un viatge dins un viatge!!!

11 d'Agost - Porto Torres - Alguer

Hem dormit prou bé, de fet jo hi faig unes bones dormides al ferry sempre que hi hagi bona mar. Ens llevem i anem a esmorzar, croissants, llet i suc, prou bé! Arribem a les onze a Porto Torres i comencem les vacances fent la volta en sentit antihorari, intentant guardar les parts més turístiques pel final. Primera parada les platges del nord oest de la Pelosa, aigües cristal·lines, fredes i força gent. De fet anem a la Pelosa petita i nedant anem a l'illot on hi ha una torre en ruïnes. Dinem a l'altre costat del poble, menys turístic i a la tarda anem a la platja de Rena Majore, sense rastres d'urbanitzacions i molt tranquil.la. Per fer més passable la calor el plan és el mateix que a Menorca, dues platges diferents per dia, sessió de matí i de tarda. Avui anem a dormir al nord de l'Alguer, al costat d'una església on coincidim amb tres o quatre furgo's més.


12 d'Agost - Alguer - Semestene

Hem dormit entre tocs de campanes, repic a les vuit del vespre i a les vuit del matí. Baixem a visitar l'Alguer, ciutat ben mediterrània, de la qual recordava més gran el casc antic quan el vam visitar per cap d'any de fa una colla d'anys. Parem al super "eurospin" que serà el petroli de l'illa, amb caixes de 12 gelats a 2,99!!! Seguim direcció sud cap a Bossa resseguint la costa. Bossa es un poble o ciutat a la riba d'un riu navegable. Pintat de mil colors ens perdem pels seus carrers fins arribar a dalt del castell a fer una bossa de patates a preu d'or.  Baixem i msrxem a dinar direcció Tinnura, on parem al costat d'una font i una zona de pícnic. Sembla mentida que en un lloc tan sec ragi aigua de la font. Més inversemblant és quan tot passejant per Tinnura, poble ple de bons murals a les parets ens entrebanquem amb les 12 fonts del zodíac amb un doll d'aigua que ja l'havia oblidat des que les set fonts de Sant Julià gairebé no rajen. De Tinnura pugem cap a les restes arqueològiques de la Necròpolis de Puttu Cudini, on fem una visita a lea tombes-cova amb bona explicació de la senyor de la taquilla, que està clar que rep pocs visitants, són a les platges! Com que el dia va d'història acabem al capvespre al Nuraghe de Santu Antine-Torralba, un dels més ben conservats, que realment m'agrada molt. Aquestes cultures de l'edat de bronze feien coses interessants, inclús em recorden molt a coves i construccions de Menorca...vés a saber si algun dia van ser navegants aquests nostres avantpassats! Acabem el dia dormint a l'area camper de Semestene, un poblet de l'interior ben bonic!

13 d'Agost - Semestene - Fordongianus 

Comencem el dia amb un bany matinal a la platja de S'archittu, que deu deure el nom a l'arc de pedra que dóna sortida a la petita badia. Hi arribem nedant quan encara no hi ha gent i ens tirem de les roques fàcils tots quatre, res a veure amb els mortals enrera desde 10 metres que fan els locals. Dinem a l'aparcament  de la platja, gelat inclòs i seguim ruta cap al sud on visitem les ruines de Tharros i la torre espanyola. Bones platges i molta gent, però  nosaltres anem cap a la platja de Is Arutas, és a dir de sorra de grans d'arros (rètols de prohibit emportar-se sorra!). Aquest tipus de sorra és ideal per mi, almenys no s'enganxa! Acabem dormint a Fordongianus, amb termes romanes i aigua calenta on no pots posar ni el peu, màxim aprofitar la confluència amb les aigues del riu on baixa la temperatura. Nit tranquil.la.

14 d'Agost - Fordongianus - Vallermosa

Ens llevem d'hora i marxem direcció l'Altiplano del Giara, on hi ha unes llacunes on pasturen cavalls salvatges. La zona és bastant seca i costa de creure que allà dalt hi ha aigua. Ens enfilem per carretera anar fent paelles fins a l'aparcament, on comencen moltes caminades. Nosaltres en farem una de curta, uns 7 km i un parell d'hores sense pràcticament desnivell, per un bosc d'alzines sureres que aquesta hora del matí encara és de bon caminar. Arribem al primer llac i miau, el trobem ben sec. De fet com que són llacunes-aiguamolls la fondària és poca i el sol l'ha eixugat. Al fons lluny veiem un cavall, que si fa com els hipopòtams d'Àfrica que a l'estació humida trien bassal, aquests s'ha equivocat de bassa, perquè se l'hi ha eixugat. Seguim caminant cap al més gran, que esperem trobar ple, i així és. Una basta extensió amb una làmina d'aigua plena de cavalls salvatges pasturant i bebent aigua.La imatge és realment bucòlica i pintoresca, amb el reflex dels cavalls a l'aigua. La tornada el sol ja comença a apretar però encara l'ombra ens protegeix  una mica.

Anem a dinar a les ruines de Barumini on finalment no entrem, ja que la visita és guiada i dura una hora i mitja sota un sol de justícia, no sembla massa profitós per les nenes. En canvi he vist una piscina de poble amb tubogans que fa les delicies de les nenes tota la tarda, aprofitant aigua dolça que també és gust per canviar de platja. Ens tirem per tots els tubogans i fem bones nedades, per quedar com nous. Entre una cosa i l'altra se'ns fa tardot, però provem d'anar a dormir a Cantina Ferraris, d'on surten bones caminades per l'endemà. Però quan hi arribem es confirmen els comentaris que havíem llegit...tot ple de tàbacs i el riu sense aigua. No convida pas caminar així, sumant la calor, així que canvi de plans i marxem a dormir a Vallermosa, poble sense massa interès...on el jovent està de festa fins ben entrada la nit.


15 d'Agost - Vallermoso - Nebida

Ens llevem sense haver dormit massa i marxem a esmorzar a les coves de San Giovanni, una gruta que té la particularitat que hi passa una carretera que connecta dues valls, asfaltada hi tot. Ara està tancada al trànsit però es pot visitar. Com a cova no té especial atractiu, tot i tenir bones formacions, especialment perquè ha quedat molt urbanitzada, però les dimensions si que són dignes d'admirar, doncs realment hi passa una carretera! Quan sortim tornem a la realitat, calor, així que ja posem rumb cap al a platja, aquest cop la platja de Piscinas, tota envoltada de dunes, com si fóssis al desert! L'accés final é per pista de terra i disfrutem de l'aigua clara fins l'hora de dinar.

Recollim veles i marxem cap al sud, passant per la platja de Portixeddu encara que no ens hi banyem, ja que volem anar més al sud i fer un bany de tarda a la platja de Porto Cauli, que té l'illa de Pan de Zucchero al davant. Aquí una medusa pica a la Gemma al braç, bona ortigària en pocs minuts, sort que al vespre ja ha baixat l'inflamació i acabem dormint com reis, amb vistes al mar a la platja solitària de Portu Banda, a Nebida.


16 d'Agost - Nebida - Narcao

Ens llevem pràcticament sols i baixem a la plajta a fer un bany matinal, amb l'aigua quieta com una bassa d'oli i ben transparent, amb una sorra vermella gruixuda com m'agrada. Refrescats anem a esmorzar i seguim la ruta cap al sud, que ens portarà a l'illa de Sant Antiocco, on fem la volta i ens parem a banyar a la platja de Coaquaddus, on fem una bona xerrada amb el vigilant sard de l'aparcament, que té voluntat d'apendre idiomes! El mar que al matí era una bassa d'oli s'ha convertit en un parc d'atracciones amb bones onades i ens ho passem pipa llàstima de no tenir una planxa de surf o de bodysurf. Marxem a dinar cap a l'interior de l'illa sota una ombra i a la tarda encara ens sobra temps per fer una sessió de bany a la platja Cala Lunga, també molt maca. Sardenya és una mica més petit que Catalunya, però al ser una illa té molts quilòmetres de litoral, molts d'ells pràcticament verges que és d'agraïr. Bones platges, amb aigua turquesa i transparent n'hi ha per avorrir. Avui també fem la peregrinació al supermercat Espin, dels quals ens convertim en clients fidels, només pels 12 gelats a 2,99 € que fan les nostres delícies!

Marxem a dormir a l'àrea camper de Narcao, solitària com poques acabem dormint sols però molt bé!


17 d'Agost - Narcao - Pula

De Narcao seguim cap al sud, passant per Teulada i per les carreteres panoràmiques de la costa, fins que parem a banyar-nos a la Cala Angioni, petita cala d'aigues turqueses poc concorreguda. Dinem i seguim la ruta i el peregrinatge de platges, parant a Cala Cipolla, un altra clàssic d'aigues turqueses, amb una llacuna amb cignes blancs abans d'arribar-hi. Les platges fan la delícia de les nenes i ajuden a calmar la calor dels grans, així que les aprofitem força. Aquesta primera setmana la dediquem a platges sabent que la segona setmana tenim unes quantes caminades per fer i cal agafar forces. Marxem a dormir a Pula, on anem al poble a fer una pizza.


18 d'Agost - Pula - Feraxi

Ens llevem al matí i caminant arribem fins a les ruïnes de Nora que visitem, cosa que li feia molta il.lusió a la Nora. És una ciutat romana que havia estat força important, i de la qual es conserven forces restes. Sort que fem la visita a les 9 del matí, perquè al migdia ha de caure un sol de justícia aquí. Abans no marxem ens banyem a la platja de Nora i posem rumb cap a l'interior, per anar a veure la cascada de Is Fanebas, de la qual ja comptem que no hi haurà aigua. Carretera sense asfaltar per arribar-hi i quan arribem ho trobem ple de vespes que volten una caixa de raïm nou abandonada...tot i això aparquem al fons i sortim caminant fins la cascada, que es redueix a un fil d'aigua, però almenys baixa aigua. Dinem aquí i a la tarda tornem cap a la costa per visitar Cagliari, la capital, on hi fem una bona volta, amb un bonic casc antic. En general els pobles de Sardenya els hem trobat força abandonats, amb moltes cases per acabar i sense massa interès històric, ja que les parts antigues són molt petites i la resta és creixement dels anys 70 amb poc estil i moltes coses per acabar.

Seguim cap a Cabo Carbonara i finalment parem a dormir a la platja de Feraxi, on aparques just sota uns pins, a 1 minut del mar. Aquí el concepte furgo, llibertat, pren sentit.
 
19 d'Agost - Feraxi - Bruncu Espina

Ens llevem i sortim a fer un bany solitàri en aquest litoral inmens que no hi ha ningú, només algunes dunes amb flors blanques que em recorden els prats de nardos que surten a la cerdanya francesa a finals de primavera. Després del bany matinal, recollim trastos i marxem direcció nord, ara ja som a la costa est, pujant cap al nord. Parem a dinar i a banyar-nos a la bonica platja de còdols grossos de Coccorrocci, que em sembla un lloc genial per perdre's una bona temporada, amb aigues transparents i poca gent. D'aquí entrem a l'interior per veure les cascades (seques ja ho sabem) de Lequarci. Seguim cap al nord que avui volem anar a dormir a Bruncu Espina, per demà encetar la setmana de caminades. Quan arribem només hi ha una altra furgo dormint.


20 d'Agost - Bruncu Espina - Gorropu

Ens llevem d'hora per caminar i coneixem la família basca de l'altre furgoneta, que també són molt caminadors. Fem una xerrada al matí i després anirem coincidint en altres llocs, inclòs al ferry de tornada on les nenes faran una bona partida de cartes. El cim més alt de Sardenya fa 1833 metres, la Punta la Marmora i curiosament en aquesta part nord hi ha una petita estació d'esquí que deu obrir els anys de molta neu, amb un telecadira de dos prou nou. Nosaltres volem fer una circular d'uns 13 km i de poc més de 700 positius, però que hi estarem ben bé 5 hores parades incloses. Marxem per la vessant est tot seguint un bonic camí a mitja altura, que passa per prats alpins, fins arribar al coll, tot passant per una font. Després continuem fins la segona font que només raja gotes d'aigua i d'aquí pugem cap a la carena per arribar a la creu que no és el punt més alt, que es troba situat una mica més al sud. Mengem i bevem una mica i seguim cap al sud fins al cim verdader, sobrepassant-lo fins a la Punta Florisa amb bona vista! Tira aire i no fa pas calor, és d'agraïr. Quan tornem ens trobem la família basca que ja ha fet el cim i els desitgem bona tornada. Nosaltres desfem el camí fins al coll i ens enfilem de nou a la carena per continuar-la fins al cim del Bruncu Espina, sostre de l'estació d'esquí i segon cim de Sardenya. D'aquí fins a la furgo baixem per les pistes d'esquí i cap a dinar falta gent. Avui també aprofitem per muntar la dutxa de la furgo i fer-nos una bona dutxada amb tot l'invent, mampara inclosa.

A la tarda parem a la Sorgente de Gologone, un aflorament d'aigua cristal.lina i freda abans d'acabar el camí fins a Tiscali on dormirem per demà caminar la gola di Gorropu, on també coincidim amb els amics bascos!

21 d'Agost - Gorropu - Goloritzé

Ens llevem d'hora per fer la caminada de la gola di Gorropu, uns 17 km, quatre hores i mitja i uns tres o quatres cents de desnivell però que ens fan suar fort de tornada. Anant és un camí que em recorda Sadernes, transcórrer al cosat del riu en una zona calcària. Quan arribes a la gorja cal pagar 5 euros i pots recórrer per l'interior la gorja, ara seca, amb parets de 500 metres d'altura i la zona més estreta que fa uns 5 metres. Després parem a banyar-nos a la sortida de la gorja on sí que hi ha aigua cristal.lina, fresca i dolça!. La tornada llepem fort, ja que és un constant de pujar i baixar. Les nenes diuen que no s'han cansat, però la Gemma i jo sí!

Dinem al costat del camí un cop arribat a l'aparcament i a la tarda anem a Arbatx, a la cala Rosse i a comprar provisons, doncs dormirem a l'aparcament de la caminada de Cala Goloritzé!



22 d'Agost - Goloritzé - Gonone

Nit esplèndida en un lloc bucòlic, on m'he pogut dutxar abans d'anar a dormir. Avui toca caminada fins a cala Goloritzé, on has de reservar i pagar prèviament, 250 persones al dia. La caminada anar i tornar són uns 8 km i uns 540 de desnivell positiu, gairebé tots a la tornada, amb una durada de 3 hores anar i tornar. Arribem a Cala Goloritzé, una cala d'aigues turqueses, amb un pinacle rocós característic. S'ha de dir que els llocs turístics ho són per alguna cosa, val la pena anar-hi. Ens banyem en aquestes aigües paradisíeques i anem nedant fins a l'arc que hi ha, on tot està ple de peixos. Dinem a la plajta i guardem la tornada a la tarda, que ens fa suar de valent fins arribar a la furgo. Aquesta àrea camper té dutxes que avui agraïm infinitament. Avui però anem a dormir al càmping de Cala Gonone, ja que demà volem anar caminant a cala Luna.


23 d'Agost - Gonone - Porto Taverna

Ens llevem al càmping i amb taxi ens porten fins a cala Fuji, i d'aqui sortim caminant cap a Cala Luna, una caminada d'uns 6 km, uns 250 positius i poc més de dues hores, per un bosc mediterrani amb forces ombres. L'arribada a Cala Luna és força diferent que a Cala Goloritzé, doncs aquí hi ha "tot lu món". S'hi pot arribar amb vaixell i cada mitja hora arriba un carregament de bestiar...així que quan arribem està força ple, tot i això ens podem posar en una de les coves. Un luxe això de tenir la tovallola a l'ombra. L'aigua és transparent i molts peixos, fins i tot veig un petit peix espassa. La Gemma va tres o quatre dies va veure una morena. Avui però ja tenim previst que tornarem amb vaixell, així les nenes també disfrutaran i nosaltres no ens cansarem tant.

A la tarda un cop recollit tot del càmping marxem cap al nord a Porto Taverna, on demà volem anar a la platja.


24 d'Agost - Porto Taverna - Palau

Banyada matinal a la platja de Porto Istana, amb vistes a l'illa de Tavolara. Aquests dies al mar aprofito per nedar força. Les nenes van fer un curset de natació en acabar el cole i ja poden anar sense flotador, deu ni do com se'n surten! La Gemma també aprofita per nedar força. Sortint de la platja anem a dinar a Sos Pantamos, una zona muntanyosa i fresca on aprofitem per fer la becaina amb l'hamaca, quin gust!

D'aquí marxem cap a la zona del Monte Pino, on fem una caminada de tarda amb cim inclòs, de 742 msnm però amb bones vistes, 4 km i 200 de positius que a la tarda són de bon fer. Marxem a dormir a Palau, ja que l'endemà volem anar a l'illa de Maddalena i hem d'agafar un ferry.


25 d'Agost - Palau - Vallicciola 

Ahir no vam poder comprar el ferry per internet perquè era massa just de temps, així que ens plantem al port a dos de 9 perquè segur que això és com un taxi ferry. Dit i fet, ens costa 50 € menys i sortim al cap d'un minut direcció la Maddalena! El primer que fem en arribar és conduir cap a l'illa Caprera i anem a banyar-nos a Cala Serena, on s'arriba per una petita caminada. Cala genial, aigues transparents, poc profundes. Dinem a la mateixa illa i en ve dinar fem una volta en cotxe tant per aquesta illa com per la Maddalena, on parem a la ciutat a passejar pels seus 2 carrers turístics, on fem temps per agafar el ferry de dos de sis, doncs a la nit volem dormir a Vallicciola, una zona muntanyosa i més fresca, per l'endemà fer una caminada.


26 d'Agost - Vallicciola - Porto Torres

Avui hem dormir com reis. Això s'acaba i hem dormit de totes les maneres, tots a dalt, tots a baix, les nenes a baix i nosaltres a dalt, però en general no ens podem pas queixar, pensava passar més calor a les nits. De fet gairebé cada dia a dalt ha fet fresca a la nit, avui aquí tant a dalt com a baix. Sortim al matí per fer una caminada, després de veure les sequòies que hi ha al bosc. La caminada ens porta al cim de Punta Giugantinu, on arribem amb una petita grimpada tot vigilant, per després anar a la Punta Berritta. Zona de boscos bonics que ens serveixen per anar despedint Sardenya.

A la tarda anem a Castelsardo, bonic poble de costa, on fem una remullada (mòvil inclòs grrr), per acabar passant per la Basílica de Scarggio rumb de nou a Porto Torres, tancant una volta a l'illa que ens ha portat a fer uns 2100 km en 16 dies, molt ben aprofitats.


27 d'Agost - Porto Torres - Casa

Al ferry ens retrobem amb la família basca, també amb l'Àlex, la Laura i l'Aran que vam conèixer al càmping de Gonone, i per casualitat també amb un amiga de la nostra cunyada. Feia dies que veia que la previsió de la mar per la tornada no era bona, així que al matí ja anem de seguida a la piscina del ferry a banyar-nos. Dit i fet, quan surten les nenes de la piscina al cap de 15 minuts entra un vent fort, núvols i temporal i tanquen totes les cobertes, tothom cap dins. Temporal amb onades de fins a 4 metres però que no fan moure en excés el vaixell, bé sí que es mou però pots fer vida normal, no com aquella vegada a Còrcega amb en Jow que quèiem del llit. També és cert que aquest vaixell és força més gros.

Fi de vacances, arrivederci Sardenya!


Sira, Nora, Gemma i Samuel