diumenge, 1 de febrer del 2004

PUIGMAL

Puigmal (2911 metres)

Escrit per Jordi Juvanteny

Ascenció hivernal al Puigmal des de el santuari de Núria i descens cap a Queralbs passant per Fontalba. Ruta una mica dura sobretot per la llarguíssima baixada, que et porta de 2.910 metres a 1.200 metres. Ús de crampons i piolet ja que la neu que estava molt dura i gelada en la part final d'ascenció.

Santuari de Núria - 1.960 metres
Pluviómetre - 2.580 metres - 1h 30'
Puigmal - 2.910 metres - 2h 30'
Cim de la Dou - 2.471 metres - 3h 30'
Fontalba - 2.074 metres - 4h
Queralbs - 1.200 metres - 6h

Desnivell: 950 metres i -1.710 metres
Desnivell acumulat: 2.660 metres
Distància: 21 km

Comencem a les 9 del matí a caminar des de el santuari de Núria. Sortim ja amb amb els crampons posats ja que la neu és molt dura. Els primers metres és fan molt depressa enmig d'un paisatge espectacular. Tota l'Olla de Núria està ben nevada. La neu està en molt bones condicions i no t'enfonses gaire. A mesura que ens endinsem a la coma de l'embut anem guanyant alçada amb pendents suaus fins a arribar al pluviòmetre. A partir d'aquí si que les rampes ja són molt dures fins al cim. La neu està completament gelada i sense crampons difícilment es pujaria. Es una pujada intensa però molt maca i només es pot fer que disfrutar. Si es va amb raquetes de neu atenció als trams glaçats ja que les raquestes perden l'efectivitat i es tornen molt perilloses. Al cap de dues hores i mitja arribem al cim del Puigmal. A dalt, com sempre, molta gent que arriba des de totes les vessants de la muntanya.

Fem les fotos de rigor i continuem amb la nostra travessa ja que encara no ens trobem ni a la meitat del recorregut, queda el llarg descens fins a Queralbs. Per la banda de Fontalba la neu és més tova i no n'hi ha tanta com per la banda de Núria i a la cota 2.400 ja no trobem neu. La baixada fins a Fontalba és coneguda per tothom i no té cap secret ni dificultat. Normalment quan s'arriba a Fontalba significa el final de l'excursió, s'agafa el cotxe i cap a casa, però aquesta vegada no és així, ens queden 11 km fins a Queralbs.




Aquesta segona part de l'excursió és fa molt llarga i dura ja que els genolls es van carregant degut a les hores que ja portem de descens. És recomenable sortir de la pista per baixar i anar buscant pel dret el camí per baixar directament cap a Queralbs ja que la pista forestal dona moltes voltes, això si, atenció que és molt perdedor. Finalment s'arriba a Queralbs, final de la nostra travessa.


 Marc, Arnau, Jordi i Samuel